Pastinaaksoep

Pastinaaksoep is eigenlijk wel één van mijn favoriete soepen, lekker makkelijk en een heerlijke pure smaak. De pastinaak wordt vaak als een vergeten groente beschouwd, maar dat is eigenlijk onterecht. De naam heeft de groente gekregen omdat het lange tijd verdrongen werd door de aardapppel. Maar de pastinaak is alweer jaren terug van weggeweest. Ik maak eigenlijk al jaren soep van de pastinaakwortel, met haar eigenzinnige smaak echt een top groenten. Als de pastinaakwortel is uitverkocht kan je ook de peterseliewortel gebruiken. Deze lijken erg op elkaar qua textuur, maar smaak  is wel degelijk anders. De peterseliewortel smaakt meer naar een knolselderij, redelijk zoet, maar absoluut een aanrader en een goed alternatief.

De pastinaak

De pastinaak komt oorspronkelijk uit het Middelandse zee gebied. De plant was al bekend tijden de Romeinen en de Oude Grieken. De plant was oorspronkelijk klein, maar door de trek naar het Noorden namen de Grieken en Romeinen de plant mee en kwamen erachter dat de plant veel beter groeide in koudere gebieden. In de Middeleeuwen werd de pastinaak geintroduceerd in West-Europa en daar werd de pastinaak, naast aardappelen, veelvuldig gegeten. Het was een belangrijke voedselbron geworden. De wittel wortel is jarenlang heel populair gebleven en onderdeel van het dagelijkse eten.

De pastinaak is een plant uit de schermbloemenfamilie. Wat? De pastinaak valt onder deze familie net als bijvoorbeeld de venkel, anijs en peterselieplant. Deze plant wordt ongeveer 20 centimeter hoog en wordt over het algemeen halverwege april gezaaid. Men oogst de plant al eind zomer, maar men stelt dat het de smaak ten goede komt als het al wat kouder is geworden. De wortelen kan eigenlijk de hele winter gerooid worden, waardoor de pastinaak eigenlijk het hele jaar rond verkrijgbaar is.

Pastinaaksoep maken

Pastinaaksoep is eigenlijk mega makkelijk zelf te maken. Omdat de pastinaak zelf aan zo veel smaak heeft, hoef je er eigenlijk niks aan toe te voegen. Zelf gebruik ik geen bouillon, om de pure smaak van de soep goed te houden. Ik heb zelf een recept die ik gebruik voor de pastinaaksoep, die vind je hieronder.

De volgende ingrediënten heb je nodig voor een lekkere pastinaaksoep voor 4 personen:

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kg gram pastinaak
  • 125 ml witte wijn
  • 1 liter water
  • 25 ml Kookroom
  • Scheut olijfolie

Pastinaaksoep recept

Pastinaaksoep is het lekkerste als je niet teveel kruiden of andere specerijen toevoegt. De pastinaak heeft een unieke smaak die dan het beste tot ze recht komt. Hieronder beschrijf ik stap voor stap hoe de soep maakt.

Stap voor stap:

Stap 1. Schil de pastinaak en snijd de pastinaak in kleine blokjes. Snijd vervolgens de ui fijn en pel de knoflook.

Stap 2. Fruit de ui aan en voeg na een aantal minuten de gehakte knoflook toe. Fruit nog een paar minuten mee en blus vervolgens af met de witte wijn. Wil je geen witte gebruiken, dan kan het ook zonder.

Stap 3. Voeg de gesneden pastinaak toe en roer 5 minuten mee. Voeg vervolgens kokend water toe, net genoeg totdat de pastinaak onder staat. Je kan altijd later nog water toevoegen als de soep dunner wilt maken.

Stap 4. Op smaak brengen. Pureer de soep met een staafmixer nu tot een gladde soep. Roer de room erdoorheen en voeg naar smaak peper en zout toe. Proef de soep voordat je het serveert en voeg naar smaak nog eventueel peper en zout toe.

Eet smakelijk.