Courgettesoep

Een courgettesoep is een ideaal voorgerechtje, maar je zou het ook als maaltijdsoep kunnen eten als je er nog wat extra ingrediënten aan toevoegt, zoals zalm. Onderstaand recept heb ik niet zelf bedacht, maar is een recept van mijn vriendin.

Wat zo ideaal is aan courgettesoep is dat het relatief licht verteerbaar is en heel makkelijk en snel te maken. Daarnaast kan je variëren met verschillende ingrediënten en verrijken met vis of vlees. Courgettes zien er uit als komkommers, maar ze verschillen van smaak en houden minder vocht vast. Daarnaast bevat een courgette relatief weinig calorieën.

Waar komt de courgette vandaan?

De oorsprong van het telen van courgettes en andere pompoenachtige (courgette vallen in deze categorie) groenten ligt in Mexico en het Noordelijke deel van Zuid-Amerika. Al duizenden jaren geleden werden courgettes verbouwd. Deze groente is nog altijd belangrijk voor de plaatselijke bevolking. Kortom, de courgette behoort tot de komkommerachtige (evenals de pompoen). Al eeuwenlang gebruikten indianen en andere inheemse stammen de groenten als hun basisbehoeften. Door het koloniale bewind werden de courgettes geëxporteerd en opgenomen in onze westerse voeding.

Wist je dat een courgette hard groeit en tot een halve meter lang kan worden en soms kilo’s weegt? Voor onze consumptie gebruiken we uiteindelijk alleen de jonge courgettes. De jonge courgettevruchten dragen nog de bloemblaadjes, die je kan opeten. Je hoeft een courgette niet te schillen. De schil zorgt ervoor dat het vruchtvlees niet uit elkaar valt tijdens het bakken of stoven. Voor een de soep kan je de schil er ook prima oplaten.

Hoe groeit de courgette?

Courgettes groeien aan een struik. Een struik geeft gemiddeld 7 courgettes af. Courgettes zijn over het algemeen groen en gestipt, maar kunnen ook geel of gelijnd zijn. Tijdens natte zomers komt het voor dat de oogst het lastig heeft. Courgettes gedijen het beste in niet al te natte omstandigheden.

Recept Courgettesoep

Een courgettesoep kan je op verschillende manieren maken en bereiden. Door bepaalde toevoegingen wordt de soep net iets lekkerder. Op de receptenpagina hebben we een aantal recepten die je zo kan gebruiken.

  • 1 ui
  • 1 knoflookteen
  • 2 courgettes
  • 2 el olijfolie
  • 1 liter kippenbouillon
  • 125 ml verse slagroom
  • peper
  • zout
  • eventuele toevoeging: gerookte zalm

Stap voor stap

Stap 1. Snipper de ui en knoflook en fruit alvast aan. Snijd ondertussen de courgettes in grove stukken en roer de courgette stukken door de ui en knoflook en bak 3 minuten op gemiddeld vuur. Roer regelmatig.

Stap 2. Schenk vervolgens de kippenbouillon erbij, breng het geheel aan de kook en zet het vuur wat zachter. Laat de pan nu even 10 minuutjes rustig koken. Als de stukken zacht zijn, kan je alles pureren met de staafmixer. Dit kan ook eventueel in de keukenmachine. Roer de slagroom erdoor heen met een spatel. Voeg vervolgens op smaak het peper en zout toe.

Stap 3. Voeg eventueel zalmsnipper toe om het gerecht wat te verrijken.

Stap 4. Schep vervolgens de soep in diepe borden.

Eet smakelijk.